Odchudzanie

Poznaj praktyczne informacje, porady i ciekawostki na temat odchudzania.

Herbaty na odchudzanie - interesujące fakty i porady

Herbaty ziołowe są często reklamowane jako skuteczny środek na odchudzanie. Chyba jeszcze nikt nie stracił wagi delektując się herbatką. Sprawdźmy jednak, ile w reklamach jest prawdy.

Właściwości herbat pozornie odchudzających

Nawet jeśli nie wierzymy do końca w cudowną moc odchudzania, pijemy herbaty ziołowe, bo są na ogół zdrowe i smaczne. Jednak są też i takie, których nie należy nadużywać. Są to mieszanki ziół, które rzeczywiście sprawiają wrażenie, że mają wpływ na odchudzanie. Pijąc je systematycznie, zauważamy spadek wagi. Wynika on jednak z utraty wody, a nie ze spalenia tkanki tłuszczowej. Takie herbatki mają działanie moczopędne. Przy nadmiernym ich spożywaniu może dojść do odwodnienia organizmu, a w dalszej kolejności - do zaburzeń pracy serca i całego układu krążenia.

Nie można też traktować jako środka na odchudzanie herbat przeczyszczających. Ich składnikiem może być senes, kora kruszyny czy aloes. Ich picie także nie powoduje utraty tkanki tłuszczowej, a może doprowadzić do odwodnienia, utraty niezbędnych minerałów oraz do zaburzeń pracy jelit, które zwalniają perystaltykę. Herbatki przeczyszczające są wskazane tylko okazjonalnie przy problemach z wypróżnieniem.

Zalety zielonej herbaty

Warto pić zieloną herbatę. To bardzo zdrowy napój. Zawiera sole mineralne, witaminy C, E, B i garbniki zapobiegające powstawaniu nowotworów. Obecność fluoru chroni zęby przed próchnicą, a flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.

Poza tym zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, poprawia krążenie i obniża ciśnienie.

Udowodniono też jej właściwości odchudzające. Zawiera katechiny, które powodują wzrost metabolizmu. Pijąc 3-4 filiżanki herbaty dziennie, można stracić 100 kalorii. Nie jest to liczba powalająca, jednakże w skali miesiąca to już sporo. Prowadząc aktywny tryb życia i popijając zieloną herbatę można miesięcznie spalić nieco tkanki tłuszczowej.

Zalety czerwonej herbaty

Czerwona herbata ma specyficzny smak i aromat, niekoniecznie ceniony przez smakoszy. Jednak jej zdolności metabolizowania tłuszczów powinny skłaniać wszystkie osoby odchudzające się do jej polubienia.

Właściwości odchudzające posiadają garbniki – polifenole, które w trakcie długotrwałej fermentacji, regulują pracę żołądka oraz wydzielanie żółci przez trzustkę. Dzięki temu z pokarmu jest więcej wchłanianych substancji odżywczych, a tłuszcz ma prostszą budowę, przez co szybciej ulega spalaniu. Dziennie należy pić do 6 filiżanek, najlepiej po posiłkach.